Bhuna Mutton Gosht

Bhuna Mutton Gosht is a mutton preparation that is very popular in Pakistan, India, and Bangladesh. Mutton pieces slow cooked in whole spices, chopped onion and ginger garlic paist is later fried bhuna mutton of oil and garnished with coriander. The mutton pieces when cooked slowly with whole spices, leaves an aromatic flavor and extremely juicy mutton that makes you flavor for more. Bhuna Gosht is one such succulent dish that is best enjoyed with Nan.

This mutton bhuna gosht recipe was traditionally made in a pot over a slow flame. The mutton was cooked in its own juice for hours until the meat was falling apart from the bones.

If you like this recipe, you can also try recipes at home.

Bhuna mutton Gosht


 Ingredients

1 kg Mutton cut into pieces

6 medium Onions sliced

1 tbsp. Garlic paist

1 tbsp. Ginger paist

200 gm. Curd

2 tbsp. Coriander Powder

2 tbsp. Red Chili powder

1/2 tbsp. Turmeric powder

Salt as required

1/2 cup Oil

6-7 Dry Red Chilies

2 Bay leaf

1-1/2 inch Cinnamon Stick

1 tbsp. Mace "Jawitri"

1/2 tbsp. Ajwain

4-5 Cloves

4-5 Whole Black Peppercorns

4-5 Cardamom

1 Black cardamom

1/2 teaspoon Nutmeg "crush"

 

How to make Bhuna Mutton Gosht Recipe

1: To begin making the Bhuna Gosht recipe, wash mutton nicely and keep it aside.

2: Heat oil in a heavy bottomed pan and add whole spices and let them fry.

3: Now add whole garlic pods and ginger slices and sauté them till golden.

4: Add sliced onions and fry till they are soft. Once the onions are soft, add washed mutton and mix well.

5: Next add curd and let it cook on high flame till the curd starts leaving water from sides.

6: As soon as the water starts appearing from sides, close the lid, low gas and let it cook till mutton is soft and tender.

7: When the mutton is cooked, add coriander powder, turmeric, and red chili powder and mix together.

8: Once the oil starts oozing out from the sides, check salt and adjust if required.

9: Slowly the mutton will start to thicken and turn deep brown in colour. Turn off the gas and garnish the Bhuna Gosht with lots of coriander.

10: Bhuna Gosht is one such succulent dish that is best enjoyed with Nan Roti.

 

Note:

Cook it in an instant pot and in a traditional pressure cooker over the stove top. Choose the one that suits you the best.


Bhuna mutton Gosht

بھونا مٹن گوشت


بھونا مٹن گوشت ایک مٹن کی تیاری ہے جو پاکستان، ہندوستان اور بنگلہ دیش میں بہت مشہور ہے۔ مٹن کے ٹکڑوں کو پورے مسالوں میں دھیرے دھیرے پکایا جاتا ہے، کٹی پیاز اور ادرک لہسن پیسٹ بعد میں بھونا مٹن کو تیل میں تل کر دھنیا سے گارنش کیا جاتا ہے۔ مٹن کے ٹکڑوں کو جب پورے مسالوں کے ساتھ دھیرے دھیرے پکایا جائے تو ایک خوشبودار ذائقہ اور انتہائی رسیلی مٹن چھوڑتا ہے جو آپ کو مزید ذائقہ دیتا ہے۔ بھونا گوشت ایک ایسی ہی رسیلی ڈش ہے جس کا بہترین لطف نان کے ساتھ لیا جاتا ہے۔


یہ مٹن بھونا گوشت کی ترکیب روایتی طور پر ایک برتن میں دھیمی آنچ پر بنائی جاتی تھی۔ مٹن کو اپنے جوس میں گھنٹوں پکایا جاتا تھا یہاں تک کہ گوشت ہڈیوں سے الگ ہو جاتا تھا۔


اگر آپ کو یہ نسخہ پسند ہے تو آپ گھر پر بھی ترکیبیں آزما سکتے ہیں۔


بھونا مٹن گوشت


اجزاء


  مٹن ٹکڑوں میں کاٹا 1 کلو


  درمیانی پیاز 6 عدد


  لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ۔


  ادرک پیسٹ 1 کھانے کا چمچ۔


  دہی 200 گرام۔


  دھنیا پاؤڈر 2 کھانے کے چمچ۔


  لال مرچ پاؤڈر 2 کھانے کے چمچ۔


  ہلدی پاؤڈر 1/2 کھانے کا چمچ۔


نمک حسب ضرورت


  تیل 1/2 کپ


  خشک سرخ مرچ 6-7


  بے پتی 2


  دار چینی کی چھڑی 1 انچ


  میس "جاوتری" 1 کھانے کا چمچ۔


  اجوائن 1/2 کھانے کا چمچ۔


  لونگ 4-5


  پوری کالی مرچ 4-5


  الائچی 4-5


  کالی الائچی 1


  جائفل 1/2 چائے کا چمچ "کرش"


 


بھونا مٹن گوشت بنانے کا طریقہ


  بھونا گوشت بنانے کی ترکیب شروع کرنے کے لیے، مٹن کو اچھی طرح دھو کر رکھ لیں۔

  اسے ایک طرف


ایک بھاری پین میں تیل گرم کریں اور اس میں سارا مصالحہ ڈال کر فرائی کریں۔


اب لہسن کی پوری پھلی اور ادرک کے ٹکڑے ڈال کر سنہری ہونے تک بھونیں۔


کٹے ہوئے پیاز ڈال کر نرم ہونے تک بھونیں۔ پیاز نرم ہونے کے بعد دھویا ہوا مٹن ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔


اس کے بعد دہی ڈال کر تیز آنچ پر پکنے دیں یہاں تک کہ دہی اطراف سے پانی چھوڑنے لگے۔


جیسے ہی اطراف سے پانی نظر آنے لگے، ڈھکن بند کر دیں، کم گیس اور اس وقت تک پکنے دیں جب تک کہ مٹن نرم اور نرم نہ ہو جائے۔


جب مٹن پک جائے تو اس میں دھنیا پاؤڈر، ہلدی اور لال مرچ ڈال کر مکس کریں۔


ایک بار جب تیل اطراف سے نکلنے لگے تو نمک کو چیک کریں اور اگر ضرورت ہو تو ایڈجسٹ کریں۔


آہستہ آہستہ مٹن گاڑھا ہونا شروع ہو جائے گا اور گہرے بھورے رنگ کا ہو جائے گا۔ گیس بند کر دیں اور بھونا گوشٹ کو بہت سارے دھنیے سے گارنش کریں۔


بھونا گوشت ایک ایسی ہی رسیلی ڈش ہے جس کا بہترین لطف نان روٹی کے ساتھ لیا جاتا ہے۔


نوٹ:

اسے فوری برتن میں اور روایتی پریشر ککر میں چولہے کے اوپر پکائیں۔ ایک کا انتخاب کریں جو آپ کے لیے بہترین ہو۔