Chicken 65 Recipe

One of the spiciest chicken delicacies of Indian cuisine, Chicken 65 is a delight for. It can be enjoyed on any occasion and is super-easy to make. If you are wondering how to make this delicacy, then here is the detailed recipe of Chicken 65 explained with step-by-step So, what are you wondering? Go for this amazing chicken 65 recipe and let us know your feedback in the comment box below.

If you are wondering how to make Chicken 65 recipe at home, we have just the recipe for you! This chicken 65 recipe will help you make delicious, spicy and authentic Indian chicken dish in under an hour. 

The Recipe of Chicken 65 is a tasty chicken starter recipe that you can try at your next house party. With this super easy chicken 65 recipe, your friends and family are sure to shower you with compliments. 

Chicken 65 is prepared using chicken marinated in spices and flavored with tomato ketchup and yogurt. In this chicken 65 recipe, bite-sized chicken pieces are marinated and deep-fried. This interesting chicken recipe is a perfect amalgamation of spices, tangy yogurt and juicy chicken. To make this appetizer dish more delectable you can dry roast the spices separately and grind them, this accentuates the taste of the chicken recipe and makes it more aromatic. 

You can add your own twist of flavors to this crispy and delicious chicken recipe. This chicken 65 dish is for all the spice lovers out there as it is high on spice quotient. Here’s how to make chicken 65 at home with some very simple steps. The taste of this recipe depends a lot on the marinade. If you want to make it less spicy and creamy, add some fresh cream. You can easy chicken 65 recipe snack of your choice.


Chicken 65 Recipe


Ingredients

 

·      4 Serving

·      400 gm. chicken

·      2 tablespoon coriander powder

·      4 tablespoon yogurt

·      4 green chili

·      4 tablespoon oil

·      1 tablespoon red chili powder

·      1/2 teaspoon turmeric

·      4 tablespoon tomato ketchup

·      Salt as required

 

 

 

How to make Chicken 65

Step 1

For the marination, take a bowl and mix chili powder, coriander powder, turmeric powder, curd and salt together.

 

Step 2

Now, wash the chicken in cold water. Once it is don add the chicken pieces to the marinade. Once the chicken pieces are well-coated, keep them aside for 3 hours so that flavors are well absorbed.

 

Step 3

Now, take a deep-bottomed pan and heat oil in it over medium flame. Once the oil is sufficiently hot, carefully put the marinated chicken pieces in the oil and shallow fry them till cooked or golden from both sides.

 

Step 4

Now, remove and cook the chicken pieces in a separate pan without oil over low flame. This step will make the chicken crispier. Once done, add the green chilies, curry leaves and ketchup. Mix well till the chicken pieces are well coated and continue to cook over medium heat for 6-7 minutes. Transfer the dish in a serving bowl.

 

Step 5

Chicken 65 is ready. Serve as a eat or you can pair this easy eat recipe with drinks of your choice. Prepare this delectable eat on weekends or when guests are coming over!

 

Note

The very first thing that you must note while making Chicken 65 is, the longer you marinate the chicken, the tastier it will be. You can marinate the chicken for up to 24-36 hours.

Always use chicken thighs for making this dish, as they are juicier and have high-fat content in it.

Chicken 65 Recipe


چکن 65 کی ترکیب


ہندوستانی کھانوں کی سب سے مسالہ دار چکن پکوانوں میں سے ایک، چکن 65 ایک خوشی کا باعث ہے۔ یہ کسی بھی موقع پر لطف اندوز کیا جا سکتا ہے اور بنانے کے لئے انتہائی آسان ہے. اگر آپ سوچ رہے ہیں کہ اس لذیذ کو کیسے بنایا جائے، تو یہاں چکن 65 کی تفصیلی ترکیب مرحلہ وار بیان کی گئی ہے، تو آپ کیا سوچ رہے ہیں؟ چکن 65 کی اس حیرت انگیز ترکیب کے لیے جائیں اور ہمیں نیچے کمنٹ باکس میں اپنی رائے سے آگاہ کریں۔

اگر آپ سوچ رہے ہیں کہ گھر پر چکن 65 کی ترکیب کیسے بنائی جائے تو ہمارے پاس آپ کے لیے صرف نسخہ ہے! چکن 65 کی یہ ترکیب آپ کو مزیدار، مسالیدار اور مستند انڈین چکن ڈش ایک گھنٹے کے اندر اندر بنانے میں مدد دے گی۔

چکن 65 کی ترکیب ایک مزیدار چکن اسٹارٹر ترکیب ہے جسے آپ اپنی اگلی گھر کی پارٹی میں آزما سکتے ہیں۔ اس انتہائی آسان چکن 65 کی ترکیب کے ساتھ، آپ کے دوست اور اہل خانہ یقینی طور پر آپ کو داد دیں گے۔

چکن 65 چکن کو مسالوں میں میرینیٹ کرکے اور ٹماٹو کیچپ اور دہی کے ساتھ ذائقہ دار بنا کر تیار کیا جاتا ہے۔ چکن 65 کی اس ترکیب میں چکن کے کاٹنے کے سائز کے ٹکڑوں کو میرینیٹ کر کے ڈیپ فرائی کیا جاتا ہے۔ چکن کی یہ دلچسپ ترکیب مصالحے، ٹینگی دہی اور رسیلے چکن کا بہترین امتزاج ہے۔ اس ایپیٹائزر ڈش کو مزید لذیذ بنانے کے لیے آپ مسالوں کو الگ سے خشک کر کے پیس سکتے ہیں، یہ چکن کی ترکیب کے ذائقے کو تیز کرتا ہے اور اسے مزید خوشبو دار بنا دیتا ہے۔

آپ اس کرسپی اور مزیدار چکن کی ترکیب میں ذائقوں کا اپنا موڑ شامل کر سکتے ہیں۔ یہ چکن 65 ڈش وہاں کے تمام مسالوں سے محبت کرنے والوں کے لیے ہے کیونکہ اس میں مسالے کی مقدار زیادہ ہے۔ یہاں کچھ انتہائی آسان اقدامات کے ساتھ گھر پر چکن 65 بنانے کا طریقہ ہے۔ اس ہدایت کا ذائقہ اچار پر بہت منحصر ہے. اگر آپ اسے کم مسالہ دار اور کریمی بنانا چاہتے ہیں تو کچھ تازہ کریم شامل کریں۔ آپ اپنی پسند کا چکن 65 ریسیپی ناشتہ آسان بنا سکتے ہیں۔

اجزاء


سرونگ 4

چکن 400 گرام۔

دھنیا پاؤڈر 2 کھانے کے چمچ۔

دہی 4 کھانے کے چمچ۔

ہری مرچ 4

تیل 4 کھانے کے چمچ۔

لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ۔

ہلدی 1/2 کھانے کا چمچ۔

ٹماٹو کیچپ 4 کھانے کے چمچ۔

نمک حسب ضرورت

چکن 65 بنانے کا طریقہ


مرحلہ نمبر 1

میرینیشن کے لیے ایک دیگچی لیں اور اس میں مرچ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، دہی اور نمک ملا کر مکس کریں۔

مرحلہ 2

اب چکن کو ٹھنڈے پانی میں دھو لیں۔ ایک بار جب یہ ہو جائے تو مرینیڈ میں چکن کے ٹکڑوں کو شامل کریں۔ چکن کے ٹکڑوں کو اچھی طرح لپیٹ لینے کے بعد 3 گھنٹے کے لیے ایک طرف رکھ دیں تاکہ ذائقہ اچھی طرح جذب ہو جائے۔

مرحلہ 3

اب ایک گہرا نیچے والا پین لیں اور اس میں درمیانی آنچ پر تیل گرم کریں۔ جب تیل کافی گرم ہو جائے تو احتیاط سے میرینیٹ کیے ہوئے چکن کے ٹکڑوں کو تیل میں ڈالیں اور شیلو فرائی کریں یہاں تک کہ دونوں طرف سے سنہری ہو جائیں۔

مرحلہ 4

اب ایک الگ پین میں چکن کے ٹکڑوں کو نکال کر ہلکی آنچ پر تیل کے بغیر پکائیں۔ یہ قدم چکن کو مزید کرکرا کر دے گا۔ ہو جانے کے بعد اس میں ہری مرچ، کری پتے اور کیچپ ڈال دیں۔ اس وقت تک اچھی طرح مکس کریں جب تک چکن کے ٹکڑوں کو اچھی طرح سے کوٹ نہ ہو جائے اور درمیانی آنچ پر 6-7 منٹ تک پکاتے رہیں۔ ڈش کو سرونگ پیالے میں منتقل کریں۔

مرحلہ 5

چکن 65 تیار ہے۔ کھانے کے طور پر پیش کریں یا آپ اس آسان کھانے کی ترکیب کو اپنی پسند کے مشروبات کے ساتھ جوڑ سکتے ہیں۔ اس لذیذ کھانے کو ویک اینڈ پر یا مہمان آنے پر تیار کریں!

نوٹ

چکن 65 بناتے وقت آپ کو سب سے پہلی چیز جس کا خیال رکھنا چاہیے، وہ یہ ہے کہ آپ چکن کو جتنی دیر میرینیٹ کریں گے، اتنا ہی ذائقہ دار ہوگا۔ آپ چکن کو 24-36 گھنٹے تک میرینیٹ کر سکتے ہیں۔

اس ڈش کو بنانے کے لیے ہمیشہ چکن کی رانوں کا استعمال کریں، کیونکہ وہ زیادہ رس دار ہوتی ہیں اور اس میں چکنائی کی مقدار زیادہ ہوتی ہے۔