Hyderabadi Chicken Biryani

Hyderabadi chicken biryani is an aromatic, mouthwatering and authentic dish with succulent chicken in layers of fluffy rice, fragrant spices and fried onions. It is easier than most recipes while retaining the original taste and presented step by step. Cook like a native but with more ease cook. hyderabadi chicken biryani everyone in the house eats with gusto. because it tastes so good.Cook it at home to make a mark at your dinner party and thank us later!Ingredients of Hyderabadi Biryani Recipe | Hyderabadi Chicken Biryani Recipe: Half boiled rice layered with fried onions, mint, cooked chicken, sealed with dough and slow cooked dum style.

 WHAT IS DUM BIRYANI?

Biryani is a classic Pakistani mixed rice dish that is part of the Pakistani culinary tradition, which traces its roots to central Asian cuisine and a rich fusion with Indian flavors and techniques. It is prepared with layers of kernel basmati rice and exquisitely spiced meat or chicken.

Hyderabadi chicken biryani

Ingredients of Hyderabadi Biryani

  • 1 Kg Chicken
  • 1 tbsp. Salt
  • 1 tbsp. Ginger-garlic paste
  • 2 sautéed brown onions to taste
  • 1 tbsp. Red chili paste
  • 1 tbsp. Green chili paste
  • 1/2 tbsp. Cardamom powder
  • 3-4 Cinnamon sticks
  • 1 tbsp. Cumin seeds
  • 4 Cloves
  • Mint leaves
  • 2 tbsp. Lemon juice
  • 250 gms Curd
  • 750 gms kernel basmati rice Semi-cooked
  • 1 tsp. Saffron strand
  • 1/2 cup Water
  • 1/2 cup Oil

How to Make Hyderabadi Biryani

1.Clean the chicken. Now in a pan, add chicken, salt, ginger garlic paste, red chilli powder, green chili paste, sautéed brown onions, cardamom powder, cinnamon, cumin seeds, cloves, mace, mint leaves and lemon juice.2.Mix all of these ingredients thoroughly together.3.Add curd, semi-cooked rice, saffron, water and oil. Mix it well.4.Now apply sticky dough on the sides of the pan.5.Cover it with a lid and cook for about approcsment 30 minutes low flem.6. Hyderabadi biryani is ready to eat. serve hot.


WHAT IS THE DIFFERENCE BETWEEN BIRYANI AND PULAO?

 Biryani is prepared by layering parboiled basmati rice, marinated or cooked meat/chicken, fried onions, fresh herbs, lemon juice, saffron water, etc., and then steaming it together. The final dish will have rice grains in a variety of colors from the absorption of spices, juices and saffron.

 Pakistani pulao (pilaf) is prepared as a one pot dish. Fry onions, spices, meat or chicken, herbs and measured amount of water or stock are all cooked together until well done. The rice grains will have a uniform color from the mixture of spices and juices.

 Recipe Notes

You can prepare salan along with the biryani to serve as an accompaniment.

Hyderabadi chicken biryani


حیدرآبادی چکن بریانی


حیدرآبادی چکن بریانی ایک خوشبودار، منہ میں پانی بھرنے والی اور مستند ڈش ہے جس میں چکنائی والے چاولوں، خوشبودار مصالحوں اور تلی ہوئی پیاز کی تہوں میں رسیلا چکن ہوتا ہے۔ اصل ذائقہ کو برقرار رکھتے ہوئے اور مرحلہ وار پیش کیا جاتا ہے، یہ زیادہ تر ترکیبوں سے آسان ہے۔ مقامی کی طرح پکائیں لیکن زیادہ آسانی کے ساتھ پکائیں۔ حیدرآبادی چکن بریانی گھر میں سب شوق سے کھاتے ہیں۔ کیونکہ اس کا ذائقہ بہت اچھا ہے۔ اسے گھر پر پکائیں تاکہ اپنی ڈنر پارٹی میں ایک نشان بنائیں اور بعد میں ہمارا شکریہ! حیدرآبادی بریانی کی ترکیب کے اجزاء | حیدرآبادی چکن بریانی کی ترکیب: تلی ہوئی پیاز، پودینہ، پکا ہوا چکن، آٹے سے بند اور آہستہ پکا ہوا ڈم اسٹائل کے ساتھ آدھے ابلے ہوئے چاول۔


  دم بریانی کیا ہے؟


بریانی ایک کلاسک پاکستانی مخلوط چاول کی ڈش ہے جو پاکستانی کھانوں کی روایت کا حصہ ہے، جس کی جڑیں وسطی ایشیائی کھانوں اور ہندوستانی ذائقوں اور تکنیکوں کے ساتھ ایک بھرپور امتزاج سے ملتی ہیں۔ یہ دانا باسمتی چاول کی تہوں اور انتہائی مسالہ دار گوشت یا چکن کے ساتھ تیار کیا جاتا ہے۔


اجزاء


چکن 1 کلو


نمک 1 چمچ۔


ادرک لہسن کا پیسٹ 1کھانے کا چمچ۔


براؤن پیاز 2 بھونیں۔


لال مرچ کا پیسٹ 1کھانے کا چمچ۔


ہری مرچ کا پیسٹ 1کھانے کا چمچ۔


الائچی پاؤڈر 1/2 کھانے کا چمچ۔


دار چینی کی چھڑیاں 3-4


زیرہ 1 کھانے کا چمچ۔


لونگ 4


پودینے کے پتے


لیموں کا رس 2 کھانے کے چمچ۔


دہی 250 گرام


دانا باسمتی چاول نیم پکا ہوا 750 گرام


زعفران اسٹرینڈ 1 عدد۔


پانی 1/2 کپ


تیل 1/2 کپ


حیدرآبادی بریانی بنانے کا طریقہ


چکن کو صاف کریں۔ اب ایک پین میں چکن، نمک، ادرک لہسن کا پیسٹ، لال مرچ پاؤڈر، ہری مرچ کا پیسٹ، بھونی ہوئی براؤن پیاز، الائچی پاؤڈر، دار چینی، زیرہ، لونگ، گدی، پودینے کے پتے اور لیموں کا رس شامل کریں۔ اجزاء کو اچھی طرح ایک ساتھ ملا دیں۔3. دہی، نیم پکے ہوئے چاول، زعفران، پانی اور تیل شامل کریں۔ اسے اچھی طرح مکس کریں۔4۔اب پین کے اطراف میں چپکنے والا آٹا لگائیں۔5۔اسے ڈھکن سے ڈھانپیں اور تقریباً 30 منٹ تک ہلکے فلیم تک پکائیں۔6۔ حیدرآبادی بریانی کھانے کے لیے تیار ہے۔ گرم سرو کریں.


بریانی اور پلاؤ میں کیا فرق ہے؟


بریانی پر ابلے ہوئے باسمتی چاول، میرینیٹ یا پکا ہوا گوشت/چکن، تلی ہوئی پیاز، تازہ جڑی بوٹیاں، لیموں کا رس، زعفران کا پانی وغیرہ ڈال کر تیار کی جاتی ہے اور پھر اسے ایک ساتھ بھاپ میں ڈال کر تیار کیا جاتا ہے۔ آخری ڈش میں چاول کے دانے مختلف رنگوں میں ہوں گے جو مصالحے، جوس اور زعفران کے جذب سے ہوتے ہیں۔


پاکستانی پلاؤ ایک برتن کے طور پر تیار کیا جاتا ہے۔ بھونیں پیاز، مصالحہ، گوشت یا چکن، جڑی بوٹیاں اور پانی کی مقدار یا ذخیرہ سب کو اچھی طرح سے ایک ساتھ پکایا جاتا ہے۔ چاول کے دانوں کا رنگ مسالوں اور جوس کے آمیزے سے ایک جیسا ہو گا۔


ہدایت کے نوٹس


آپ بریانی کے ساتھ ساتھ سالن بھی تیار کر سکتے ہیں