Mutton Pulao Recipe

Easy Mutton Pulao | Mutton Pulao Recipe | How to make Mutton Pulao|This is an easy Mutton Pulao done in my style in a it is a simple recipe that works for bachelors and those who cannot cook.

 

This recipe will tell you how easy it is to make the best Mutton Pulao. Usually, people think that Chicken Pulao is easier to make and shy away from Mutton Pulao. But I would say it all depends on the method and this recipe is a good example for a simple process and great results. Mutton pulao can take up to 2 hours to make as the meat is left to simmer and cook until succulent and tender. This allows for a much deeper flavor. I know it takes a bit of time, but it is definitely worth the wait.

 I call it the best Mutton Pulao because it can be made with ingredients that you have handy and will always get a uniform taste. This mutton pulao is very delicious because we are make self.

 Tips

The Mutton cooks faster if the fresh meat. And the Pulao then becomes tastier.

 The Water used to cook Mutton will still remain after cooking. Add some more Water adequate for the Rice to cook. It has to be slightly more than the Rice. If I take 2 Cups of Rice, we need 2 Cups of Water. This includes the Mutton stock remaining.

Mutton Pulao

INGREDIENTS

 500 gm. Mutton

500 gm. Basmati Rice (Soaked for an hour)

5 tbsp. Oil/Ghee

2 Inches Cinnamon Stick

6-7 Cloves

6-7 Cardamoms

1 1/2 tbsp. Black Cumin Seeds

1 Black Cardamom

1 Biryani leaf

1 Dried lemon

2 medium Sliced Onions

6 Sliced Green Chilies

1 tbsp. Gram Masala

Turmeric 1/2 tabs

1/2 tbsp. Roasted Cumin Powder

1 tbsp. Ginger Garlic Paste

2 cup Water to cook Mutton

Salt

 

How To Make Mutton Pulao

 1-Heat Oil in a Steel Bowl, add Cinnamon, Cloves, Black Cumin, Cardamoms, Dried lemon, Black Cardamoms and Cumin Seeds and roast.

2-Add Onions and fry till golden.

3-While the Onions are getting cooked, add Ginger Garlic Paste and fry.

4-Add Mutton and fry for 5 minutes. Add Mirchi Powder, Cumin Seeds Powder, Salt, Turmeric and enough Water to cook and let the Mutton cook until soft.

5-After the Mutton is cooked, there would still be a Cup of Water. Add soaked Rice, Salt and less than a 3 cup of Water, Cook on a medium flame dried water. Steel Bowl Stove slow flam and let it for 20 minutes.

6-After 20 minutes, turn the Rice over with a flat ladle from the bottom and serve with and yogurt raita.

 Note:

This pulao pairs very well with a simple raita (yogurt dip). Stir one cup yogurt with half a teaspoon roasted and ground cumin, a pinch of salt and sugar and a quarter teaspoon red chili powder. Mix well and spoon over the pulao.

Mutton Pulao


مٹن پلاؤ کی ترکیب


آسان مٹن پلاؤ | مٹن پلاؤ کی ترکیب | مٹن پلاؤ بنانے کا طریقہ|یہ ایک آسان مٹن پلاؤ ہے جو میرے انداز میں بنایا گیا ہے اور یہ ایک آسان نسخہ ہے جو بیچلرز اور جو لوگ پکا نہیں سکتے ان کے لیے کام کرتا ہے۔


یہ نسخہ آپ کو بتائے گا کہ بہترین مٹن پلاؤ بنانا کتنا آسان ہے۔ عام طور پر لوگ سوچتے ہیں کہ چکن پلاؤ بنانا آسان ہے اور مٹن پلاؤ سے کتراتے ہیں۔ لیکن میں کہوں گا کہ یہ سب طریقہ پر منحصر ہے اور یہ نسخہ ایک سادہ عمل اور شاندار نتائج کے لیے ایک اچھی مثال ہے۔ مٹن پلاؤ کو بنانے میں 2 گھنٹے لگ سکتے ہیں کیونکہ گوشت کو ابالنے اور رسیلا اور نرم ہونے تک پکانا چھوڑ دیا جاتا ہے۔ یہ بہت گہرے ذائقہ کی اجازت دیتا ہے۔ میں جانتا ہوں کہ اس میں تھوڑا سا وقت لگتا ہے، لیکن یہ یقینی طور پر انتظار کے قابل ہے۔


میں اسے بہترین مٹن پلاؤ کہتا ہوں کیونکہ اسے ایسے اجزاء سے بنایا جا سکتا ہے جو آپ کے ہاتھ میں ہوں اور ہمیشہ یکساں ذائقہ حاصل کریں۔ یہ مٹن پلاؤ بہت لذیذ ہے کیونکہ ہم خود بناتے ہیں۔


تجاویز


اگر تازہ گوشت ہو تو مٹن تیزی سے پکتا ہے۔ اور پلاؤ پھر مزیدار ہو جاتا ہے۔


مٹن پکانے کے لیے استعمال ہونے والا پانی پکانے کے بعد بھی باقی رہے گا۔ چاول کو پکانے کے لیے کافی پانی ڈالیں۔ یہ چاول سے تھوڑا زیادہ ہونا چاہئے. اگر میں 2 کپ چاول لوں تو ہمیں 2 کپ پانی کی ضرورت ہے۔ اس میں مٹن کا بچا ہوا اسٹاک بھی شامل ہے۔


اجزاء


مٹن 500 گرام۔


باسمتی چاول 500 گرام۔ (ایک گھنٹہ بھگو کر)


تیل/گھی 5کھانے کے چمچ۔


دار چینی کی چھڑی 2 انچ


لونگ 6-7


الائچی 6-7


کالا زیرہ 1 1/2 کھانے کا چمچ۔


کالی الائچی 1


بریانی کی پتی 1


خشک لیموں 1


درمیانی کٹی پیاز 2


کٹی ہوئی ہری مرچ 6


چنا مسالہ 1 کھانے کا چمچ۔


ہلدی 1/2 ٹیبز


بھنا ہوا زیرہ پاؤڈر 1/2 کھانے کا چمچ۔


ادرک لہسن کا پیسٹ 1 کھانے کا چمچ۔


مٹن پکانے کے لیے پانی 2 کپ


نمک


مٹن پلاؤ بنانے کا طریقہ


اسٹیل کے دیگچے میں تیل گرم کریں، اس میں دار چینی، لونگ، کالا زیرہ، الائچی، خشک لیموں، کالی الائچی اور زیرہ ڈال کر بھون لیں۔


پیاز ڈال کر سنہری ہونے تک بھونیں۔


جب پیاز پک رہی ہو تو ادرک لہسن کا پیسٹ ڈال کر بھونیں۔


مٹن ڈال کر 5 منٹ بھونیں۔ مرچی پاؤڈر، زیرہ پاؤڈر، نمک، ہلدی اور پکانے کے لیے کافی پانی ڈالیں اور مٹن کو نرم ہونے تک پکنے دیں۔


مٹن پکنے کے بعد بھی ایک کپ پانی باقی رہے گا۔ بھیگے ہوئے چاول، نمک اور 3 کپ سے کم پانی ڈال کر درمیانی آنچ پر خشک پانی پر پکائیں۔ اسٹیل باؤل سٹو دھیما شعلہ اور 20 منٹ کے لئے چھوڑ دیں.


20 منٹ کے بعد، چاولوں کو نیچے سے چپٹے لاڈلے سے الٹ دیں اور دہی رائتہ کے ساتھ سرو کریں۔


  نوٹ


یہ پلاؤ ایک سادہ رائتہ (دہی ڈپ) کے ساتھ بہت اچھی طرح سے جوڑتا ہے۔ ایک کپ دہی میں آدھا چائے کا چمچ بھنا ہوا اور پسا زیرہ، ایک چٹکی نمک اور چینی اور ایک چوتھائی چائے کا چمچ سرخ مرچ پاؤڈر ڈال کر ہلائیں۔ اچھی طرح مکس کریں اور پلاؤ کے اوپر چمچ لگائیں۔