Nihari Gosht Recipe

Nihari Gosht Recipe: Nihari Gosht is a traditional Muslim dish that has slowly took over taste buds of people across the borders. Nihari is a authentic dish which means a slow cooked mutton stew, a popular dish in Pakistan and Bangladesh, Earlier Nihari recipe had myriad variations of spices due to which it was slow cooked over night and served the next morning on special occasions and festivals like Eid. Here is the special royal recipe that you can cook at home with easy steps on festive occasions and dinner parties. 

Accompany it with naan, Ingredients in Nihari Gosht Recipe: A delicious amalgamation of spices, Nihari Gosht has rich spices and herbs like cardamom, cinnamon, chilies, bay leaves, nutmeg mixed with yogurt. Saffron adds the exotic and aromatic flavor to the dish.


Nihari Gosht Recipe


INGREDIENTS

Meat 1kg

Nihari Masala Mix

7-8 whole green cardamom

1 whole black cardamom

3 inch whole cinnamon sticks

7-8 whole cloves

1 tbsp. cumin seeds

1 tbsp. black peppercorns

½ piece nutmeg

5-6 whole black pepper

½ tbsp. black cumin seeds

5-6 bay leaves

1 tbsp. ginger paist

Salt

1 tbsp. red chili powder

1 tbsp. turmeric powder

4 cup water

Oil ½ cup


How To Make Recipe

1: Sauté all of the whole spices in a frying pan for 2-5 minutes. Constantly. The aroma will indicate when you should take them out of the pan.

2: Grind all of the spices to a fine powder and mix with the powder spices.

3: Heat ½ cup cooking oil in your pot

4: Add and sauté the garlic for 1-2 minutes

5: Add the meat and the nalli and roast till no longer red

6: Add the ground spices and 7-8 cups of water and bring to a boil

7: Lower heat to medium and cook for 3 hours

8: Prepare a slurry with the remaining 2 cups of water and flour and add to the Nihari, constantly stirring to prevent any clumps forming. Cover and simmer for another 30 minutes

Thinly slice and fry the onions in a 1/2 cup of oil to a dark brown. Pour the onions and oil on the Nihari cook 30 minutes.

Nihari ready.

 

Note:

The flour to use here is known as (Aatta) in Pakistan. It has a distinctly nutty taste that's slightly different from other flours and should not be substituted.

Nihari Gosht Recipe

نہاری گوشت کا نسخہ

نہاری گوشت کی ترکیب: نہاری گوشت ایک روایتی مسلم ڈش ہے جس نے آہستہ آہستہ سرحدوں کے پار لوگوں کے ذائقے کو
 اپنی لپیٹ میں لے لیا ہے۔ نہاری ایک مستند ڈش ہے جس کا مطلب ہے سست پکا ہوا مٹن سٹو، پاکستان اور بنگلہ دیش میں ایک مشہور ڈش، اس سے قبل نہاری کی ترکیب میں مسالوں کی متعدد قسمیں تھیں جس کی وجہ سے اسے رات بھر آہستہ پکایا جاتا تھا اور اگلی صبح خاص مواقع اور عید جیسے تہواروں پر پیش کیا جاتا تھا۔ . یہاں ایک خاص شاہی نسخہ ہے جسے آپ تہوار کے موقعوں اور رات کے کھانے کی پارٹیوں میں آسان اقدامات کے ساتھ گھر پر پکا سکتے ہیں۔

اس کے ساتھ نان، نہاری گوشت کے اجزاء: مسالوں کا ایک مزیدار امتزاج، نہاری گوشت میں بھرپور مصالحے اور جڑی بوٹیاں ہیں جیسے الائچی، دار چینی، مرچ، خلیج کے پتے، جائفل کو دہی کے ساتھ ملایا جاتا ہے۔ زعفران ڈش میں غیر ملکی اور خوشبودار ذائقہ شامل کرتا ہے۔

نہاری گوشت کا نسخہ

اجزاء

گوشت 1 کلو

نہاری مسالہ مکس

  پوری سبز الائچی 7-8

  پوری کالی الائچی 1

  پوری دار چینی کی چھڑی 3 انچ

  پوری لونگ 7-8

  زیرہ 1 چمچ۔

  کالی مرچ 1 کھانے کا چمچ۔

  جائفل کا ٹکڑا ½

  کالی مرچ 5-6

  کالا زیرہ آدھا کھانے کا چمچ۔

  خلیج کے پتے 5-6

  ادرک پیسٹ 1 کھانے کا چمچ۔

نمک

  لال مرچ پاؤڈر 1 کھانے کا چمچ۔

  ہلدی پاؤڈر 1 کھانے کا چمچ۔

  پانی 4 کپ

  تیل آدھا کپ

نسخہ بنانے کا طریقہ

تمام مسالوں کو فرائنگ پین میں 2-5 منٹ تک بھونیں۔ مسلسل۔ مہک اس بات کی نشاندہی کرے گی کہ آپ انہیں پین سے کب نکالیں۔

تمام مسالوں کو باریک پیس لیں اور پاؤڈر مصالحے کے ساتھ مکس کریں۔

اپنے برتن میں ½ کپ کوکنگ آئل گرم کریں۔

لہسن ڈال کر 1-2 منٹ تک بھونیں۔

گوشت اور نالی شامل کریں اور اس وقت تک بھونیں جب تک کہ سرخ نہ ہو۔

پسا ہوا مصالحہ اور 7-8 کپ پانی ڈال کر ابال لیں۔

گرمی کو درمیانے درجے تک کم کریں اور 3 گھنٹے تک پکائیں۔

باقی 2 کپ پانی اور آٹے کے ساتھ ایک گارا تیار کریں اور نہاری میں شامل کریں، مسلسل ہلاتے رہیں تاکہ کوئی گچھا بننے سے بچ سکے۔ ڈھانپیں اور مزید 30 منٹ تک ابالیں۔

پیاز کو باریک کاٹ لیں اور 1/2 کپ تیل میں گہرا بھورا کر لیں۔ نہاری پر پیاز اور تیل ڈال کر 30 منٹ تک پکائیں۔
نہاری تیار ہے۔

نوٹ:
یہاں استعمال ہونے والا آٹا پاکستان میں (آٹا) کے نام سے جانا جاتا ہے۔ اس کا ایک واضح گری دار ذائقہ ہے جو دوسرے آٹے سے تھوڑا مختلف ہے اور اسے تبدیل نہیں کیا جانا چاہئے۔