MASH DAAL RECIPE

This recipe for Mash Daal Recipe is made in the traditional Pakistani fry/dry as in dry and firm, yet cooked through. I’ve tested and perfected this authentic recipe that’s beloved by all who’ve tried it. Pakistani Mash Dal is an undeniable staple, despite not being cooked as frequently as other lentils in our house. It boasts a regal tenderness, infused into its creamy texture.

Mash Daal Recipe


INGREDIENTS

Mash Dal 250grm

Onion 1 large

Tomato 2 medium

Ginger garlic paste 1 tbsp.

Cumin seeds 1/2 tbsp.

Black peppercorns 1/2 tbsp.

Cloves 2-3

Dried long red pepper 4-5

Red chili powder 1 tbsp.

Coriander powder 1tbsp.

Green Cardamom 3-4

Fresh Cilantro 5-6

Fresh Lemon Juice

Gram Masala Powder 1-2 tbsp.

Water

Salt

Oil

 

How to Make Mash Daal

 

1 Pot

1: Wash and soak dal in warm water for 30 minutes. Then strain.

2: Combine the onion, tomato, and garlic in a food processor and pulse to chop until a coarse mixture forms.

3: Turn on the Instant Pot to Sauté Once hot, add oil and the chopped onion mixture. Sauté for 12-15 minutes, until the mixture no longer has moisture and the oil starts to leave the sides.

4: Add the whole cloves, spices, and salt and stir for another minute.

5: Add the lentils and 1 cup of water and mix well.

6: Submerse the lentils within the water as much as possible. Cover with the lid and set to the top sealing. Pressure Cook on High for 3-4 minutes.

7: Allow the pressure to naturally release for 10 minutes.

8: Add the green chili pepper and ginger and sauté for another 1-2 minutes until all the water has completely evaporated and the oil starts to leave the sides. Turn off the Instant Pot.

9: lemon juice this dal is best served with roti, paratha, naan, it with some achaar on the side.


Mash Daal Recipe

ماش کی دال کی ترکیب


ماش دال کی یہ ترکیب روایتی پاکستانی فرائی / خشک میں تیار کی جاتی ہے جیسا کہ خشک اور مضبوط، پھر بھی پکایا جاتا ہے۔ میں نے اس مستند نسخے کا تجربہ کیا ہے اور اسے مکمل کیا ہے جو ان سب کو پسند ہے جنہوں نے اسے آزمایا ہے۔ پاکستانی ماش کی دال ایک ناقابل تردید غذا ہے، حالانکہ ہمارے گھر میں دیگر دالوں کی طرح کثرت سے نہیں پکائی جاتی۔ یہ ایک باقاعدہ نرمی کا حامل ہے، اس کی کریمی ساخت میں شامل ہے۔


ماش دال کی ترکیب


اجزاء


ماش کی دال 250 گرام

پیاز 1 بڑی

ٹماٹر 2 درمیانہ

ادرک لہسن کا پیسٹ 1 کھانے کا چمچ۔

زیرہ 1/2 کھانے کا چمچ۔

کالی مرچ 1/2 کھانے کا چمچ۔

لونگ 2-3

خشک لمبی سرخ مرچ 4-5

لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ۔

دھنیا پاؤڈر 1کھانے کا چمچ۔

سبز الائچی 3-4

تازہ لال مرچ 5-6

تازہ لیموں کا رس

چنے مسالہ پاؤڈر 1-2 کھانے کا چمچ۔

پانی

نمک

تیل


ماش کی دال بنانے کا طریقہ


1 برتن


دال کو دھو کر 30 منٹ تک گرم پانی میں بھگو دیں۔ پھر تناؤ۔


 پیاز، ٹماٹر اور لہسن کو فوڈ پروسیسر اور دال میں ملا دیں جب تک کہ موٹا مکسچر نہ بن جائے۔


 گرم ہونے پر فوری برتن کو آن کریں، تیل اور کٹی ہوئی پیاز کا مکسچر شامل کریں۔ 12-15 منٹ تک بھونیں، جب تک کہ مرکب میں نمی باقی نہ رہے اور تیل اطراف سے نکلنا شروع کردے۔


 پوری لونگ، مصالحہ اور نمک ڈال کر ایک منٹ تک ہلائیں۔


 دال اور 1 کپ پانی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔


 دال کو جتنا ہو سکے پانی میں ڈبو دیں۔ ڑککن کے ساتھ ڈھانپیں اور اوپر سیلنگ پر سیٹ کریں۔ پریشر کو ہائی پر 3-4 منٹ تک پکائیں۔


 دباؤ کو قدرتی طور پر 10 منٹ تک چھوڑنے دیں۔


 ہری مرچ اور ادرک ڈال کر مزید 1-2 منٹ تک بھونیں جب تک کہ سارا پانی مکمل طور پر بخارات نہ بن جائے اور تیل اطراف سے نکلنا شروع کردے۔ فوری برتن کو بند کردیں۔


 لیموں کا رس اس دال کو روٹی، پراٹھے، نان کے ساتھ بہترین طور پر پیش کیا جاتا ہے، اس کو سائیڈ پر کچھ آچار کے ساتھ پیش کیا جاتا ہے۔